Rolando Toro overleden

Op 16 februari 2010 in zijn geboorteland Chili. Hij is 85 jaar geworden. Bekijk hier een CNN filmpje met dit nieuws, Nederlandse vertaling

Rolando Toro, de uitvinder van Biodanza, een leer die zich in het buitenland verspreid heeft, is overleden.

De kunstenaar heeft bovendien diverse werken op het gebied van de menselijke kennis tot stand gebracht. Rolando, de schepper van het systeem Biodanza, en een liefhebber van de kunsten, stierf op 85-jarige leeftijd. Zijn overlijden werd veroorzaakt door een circulatieprobleem in het hart.

Volgens zijn leerlingen laat hij een grote erfenis van hoop en vreugde na. Zijn familie roemt zijn overgave aan zijn werk en zijn grote zorg voor de zwaksten.

Claudete SantAnna, echtgenote van Rolando: misschien meer nog dan met woorden, had hij een manier om mensen te tonen hoe je een situatie op een andere wijze kunt zien. Daar kon je veel van leren. Hij liet het leven van een andere kant zien. En de mensen hielden daarvan.

Rodrigo Toro, zoon van de overleden kunstenaar: Wat hij altijd probeerde op te zoeken was het integreren. Integreren door middel van liefde. En hij bedacht Biodanza, wat misschien zijn grootste creatie is, als instrument om dit te kunnen bereiken. Hij onderscheidde zich niet alleen in de dans, hij was ook dichter en schilder. Hij heeft dichtbundels gepubliceerd, en boeken over psychotherapie. Hij exposeerde zijn schilderijen in Brazili en Itali. Bovendien deed hij onderzoek naar hoe het onbewuste tot uitdrukking komt en naar de verschillende vormen van bewustzijnsverruiming. Een verdrietig afscheid voor hen die hem als een leermeester beschouwden.

Marianela Rivera, een leerling van de kunstenaar: Aan mij heeft hij het leven teruggegeven. Hij heeft het teruggegeven, want ik geloof dat hij mij verzacht heeft. Biodanza heeft mij verzacht. Het heeft weer zin aan mijn bestaan gegeven. Het hielp me om de verbinding tussen mensen onderling te kunnen voelen. De meester, wiens de creativiteit voor altijd blijft bestaan, in de muziek over de hele wereld en in de kunsten.

Lorena Martino, journaliste CNN Chili